ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ   ΣΤΗΝ  ΠΟΡΕΙΑ   ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ   CONTINUE TODAY QUESTIONS ANSWERS

.08 Οκτωβρίου 2018 08:43

                                       Η προστασία των πολιτών από μη γνήσια και νοθευμένα προϊόντα και η διασφάλιση της ποιότητας του ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού, είναι οι βασικοί στόχοι του νέου εθνικού προγράμματος, το οποίο συντονίζει η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis, με επικεφαλής την Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και προέδρου του Ινστιτούτου.

                             Στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα με ακρώνυμο QuaAuthentic_GR, συμμετέχουν επίσης το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος κο Πέτρο Ταραντίλη, η Εταιρεία - Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου ΕΡΓΑΝΑΛ και η Επαγγελματική Οργάνωση Ελαιόλαδου ΣΕΒΙΤΕΛ.

                                     Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί τόσο στην Ελλάδα (στη χύμα - ανώνυμη μορφή του) όσο και παγκοσμίως το τρόφιμο με τα υψηλότερα ποσοστά νοθείας ή υποβάθμισης χαρακτηριστικών, κυρίως με σπορέλαια.

powered by Rubicon Project

Ταυτόχρονα, το (ανώνυμο κυρίως) μέλι βρίσκεται εντός των πρώτων 5 νοθευμένων προϊόντων σε επίπεδο Ε.Ε.

                                         Στο πλαίσιο του QuaAuthentic_GR θα αναπτυχθούν καινοτόμα εργαλεία, τα οποία θα αναλύουν τα κύρια ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών τύπων ελαιόλαδου και μελιού με βάση τη γεωγραφική και βοτανική τους προέλευση.

Στη συνέχεια, θα δημιουργηθεί «βιβλιοθήκη» με το πρότυπο -ανά τύπο- προφίλ ποιοτικών/ποσοτικών χαρακτηριστικών του κάθε προϊόντος, η οποία θα αποτελεί πεδίο αναφοράς για τον έλεγχο προϊόντων ελαιόλαδου και μελιού ως προς την αυθεντικότητα και την ποιότητά τους.

                                    Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις ευαισθητοποίησης, οι οποίες θα απευθύνονται σε παραγωγούς και εταιρείες τροφίμων για την αποτροπή φαινομένων νοθείας, καθώς και σε καταναλωτές για την αποτελεσματική προφύλαξή τους από σύγχρονα φαινόμενα νοθείας.

                                Το έργο θα έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι θα ενισχυθεί η κριτική ικανότητα του καταναλωτή, ώστε να επιλέγει ελληνικά γνήσια/μη νοθευμένα προϊόντα, υψηλού επιπέδου ποιότητας.

                                   Παράλληλα, το QuaAuthentic_GR αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα βασικών εξαγώγιμων ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων (ελαιόλαδο - μέλι), καθώς οι εταιρείες τροφίμων και οι Έλληνες παραγωγοί θα μπορούν να αξιοποιήσουν ένα σύγχρονο και καθ' όλα έγκυρο εργαλείο για την πιστοποίηση της υψηλού επιπέδου ποιότητας των προϊόντων τους.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-05678).


CONTINUE TODAY QUESTIONS ANSWERS

.08 October 2018 08:43

Protecting citizens from unauthorized and distorted products and ensuring the quality of Greek olive oil and honey are key objectives of the new national program, co-ordinated by the Prolepsis Institute's scientific team, led by Athena Linou, Professor of Medicine Athens and President of the Institute.

The new research program, nicknamed QuaAuthentic_GR, also includes the Department of Food and Nutrition Science of the Agricultural University of Athens with the Scientific Director and Professor of the Department, Prof. Peter Tarantilis Eliadou

Extra virgin olive oil is the food in Greece (in bulk - its anonymous form) and globally the food with the highest rates of adulteration or degradation, mainly with seed oils.

powered by Project Rubicon

At the same time, (mainly anonymous) honey is in the top 5 distorted products at EU level.

QuaAuthentic_GR will develop innovative tools that will analyze the main qualitative and quantitative characteristics of Greek olive oil and honey based on their geographical and botanical origin.

Subsequently, a 'library' will be created with the standard - by type - quality / quantitative profile profile of each product, which will serve as a reference field for the verification of their olive and honey products for their authenticity and quality.

There will also be educational and outreach awareness campaigns aimed at producers and food companies to prevent fraud, as well as consumers to effectively protect them from modern adulteration.

The project will have a positive impact on public health, as the consumer's critical ability to choose high quality Greek genuine / non-distorted products will be enhanced.

At the same time, QuaAuthentic_GR is expected to enhance the competitiveness of key export traditional Greek traditional products (olive oil - honey), as food companies and Greek producers will be able to utilize a modern and fully validated tool to certify the high quality of their products. .

The project is being implemented in the framework of the RESEARCH - CREATE - INNOVATIVE Action and is co - financed by the European Union and national resources through OP. Competitiveness, Entrepreneurship & Innovation (EPANEK) (project code: T1EDK-05678).

CRETAN FAMILY FARM  
farmeralex2019@gmail.com
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε